Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΛΥΚΙΣΚΟΣ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΥΚΙΣΚΟΥ

Το φυτό  ΛΥΚΙΣΚΟΣ ( επιστημονικό όνομα HUMULUS LUPULUS, στα αγγλικά HOP και στα γερμανικά HOEPFEN ) χρησιμοποιείται ως το βασικό και απαραίτητο συστατικό στην παραγωγή Ζύθου ( Μπύρας ) και εξαιτίας της διαρκούς αύξησης της κατανάλωσης Μπύρας διεθνώς ο Λυκίσκος θεωρείται παγκοσμίως και είναι για πολλές χώρες ο «πράσινος χρυσός» τους.
Είναι πηγή μεγάλων εισοδημάτων για πολλές χώρες ( Γερμανία, Τσεχία, ΗΠΑ, Κίνα κλπ), καθώς συμβάλλει σημαντικά στην Αγροτική και Βιομηχανική Ανάπτυξη τους, αλλά και στο ΑΕΠ αυτών των χωρών .

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΦΥΗΣ ΛΥΚΙΣΚΟΣ.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ελληνικός αυτοφυής Λυκίσκος είναι ένας παράλογα αγνοημένος από όλους μας θησαυρός της ελληνικής Γης ( ένας πράσινος χρυσός της Ελλάδος, όπως αποκαλείται ο Λυκίσκος),  που κάνει την παρουσία του και μας χαμογελά για να του δώσουμε σημασία και να τον αξιοποιήσουμε, αλλά εμείς τον αγνοούμε, τον προσπερνάμε και τον περιφρονούμε προκλητικά.
Ο ελληνικός Λυκίσκος είναι γνωστός στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων και χρησιμοποιούνταν από του αρχαίους Έλληνες για την παρασκευή του Ζύθου ( Μπύρας), που τον θεωρούσαν βέβαια κατώτερο ποτό σε σύγκριση με τον Οίνο.
Σήμερα βέβαια η Μπύρα διαδίδεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από τον Οίνο και έτσι η ζήτηση και κατανάλωση Λυκίσκου αυξάνει αντίστοιχα με τους ίδιους ρυθμούς.
Στην παρούσα κρίση που διέρχεται η ελληνική Γεωργία, αλλά και  η χώρα συνολικά,  η  ιδέα καλλιέργειας ελληνικών ( ή και ξενικών ) ποικιλιών Λυκίσκου στην Ελλάδα και η παραγωγή βιομηχανική επεξεργασία του Λυκίσκου είναι κατά την άποψη μου μια πολύ ενδιαφέρουσα επιχειρηματική πρόταση, καθώς θα έχει εξασφαλισμένη υψηλή κερδοφορία εξ αιτίας της εξασφαλισμένης και αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης του.
Αλλά επί πλέον έχοντας ο Λυκίσκος σημαντικές εξαγωγικές προοπτικές θα συμβάλλει στη εισροή ξένου πρωτογενούς συναλλάγματος και θα συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

ΝΟΜΙΚΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΛΥΚΙΣΚΟΥ

Η ΕΕ έχει ορίσει με ειδική Οδηγία ( Directive) δύσκολες προδιαγραφές για την καλλιέργεια του Λυκίσκου ( μάλλον για να ευνοήσει τις χώρες, που παραδοσιακά καλλιέργούν Λυκίσκο) με αποτέλεσμα να είναι σήμερα δύσκολη η επέκταση και ακόμη πιο δύσκολη η έναρξη της καλλιέργειας του Λυκίσκου σε χώρες, οι οποίες δεν έχουν παράδοση στην καλλιέργεια του.  ΄
Οι κυριότερες δυσκολίες, που ορίζουν οι σχετικές Οδηγίες ( Directives ) καλλιέργειας του Λυκίσκου είναι:
1) Οι διαδικασίες ίδρυσης και οι κανόνες λειτουργίας Ομάδων παραγωγής Λυκίσκου , με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας και της ποσότητας του παραγόμενου Λυκίσκου, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η πώληση της παραγωγής της ΕΕ 
2) Ο ορισμός ελάχιστου ορίου καλλιεργούμενης έκτασης με Λυκίσκο σε μια περιοχή, ως προϋπόθεση αναγνώρισης μιας νέας Ομάδας παραγωγών Λυκίσκου σε μια νέα περιοχή ή χώρα.
Αυτή η ελάχιστη έκταση ήταν μέχρι το 2005 τα  600 στρέμματα ( 60 Hectares) για όλες τις χώρες της ΕΕ με εξαίρεση (ευνοική ρύθμιση) για την Ελλάδα για την οποία το όριο για την ελάχιστη έκταση είχε ορισθεί στα 300 στρέμματα. Όμως αυτή η ευκαιρία εξαιτίας δικής μας αδιαφορίας χάθηκε για την Ελλάδα και σήμερα ισχύει και για την Ελλάδα το ελάχιστο όριο των 600 στρεμμάτων .
Για να ξεπερασθεί αυτή η δυσκολία συγκέντρωσης 600 στρεμμάτων σε μια περιοχή της Ελλάδας, θα πρέπει να αναληφθεί κυρίως από το ΥΠ.ΑΑΤ μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών για τα πλεονεκτήματα, την κερδοφορία και για τα ωφέλη της καλλιέργειας του Λυκίσκου για την αγροτική και εθνική οικονομία.
Η ιστοσελίδα http://lykiskos-gr.blogspot.com  αναλαμβάνει από σήμερα αυτή την ιδιωτική πρωτοβουλία και  προσπάθεια  ίδρυσης Ομάδας παραγωγών Λυκίσκου στην περιοχή της πεδιάδας Θεσσαλονίκης ( στους πρώην Νομούς     Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και  Πέλλας ), όπου άλλωστε υπάρχει αυτοφυής Λυκίσκος και θα ευδοκιμήσει ο Λυκίσκος.
Ως κέντρο και  έδρα αυτής της Ομάδας Παραγωγών Λυκίσκου ενδείκνυται να είναι η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, καθόσον είναι το φυσικό κέντρο ανάμεσα στους 3 γειτονικούς Νομούς της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας.
Καλούμε λοιπόν με αυτή την ανακοίνωση- ανάρτηση  μέσα από την ιστοσσελίδα http://lykiskos-gr.blogspot.com  όσους αγρότες από τις παραπάνω περιοχές θέλουν να ασχοληθούν με την κερδοφόρα καλλιέργεια του Λυκίσκου να επικοινωνήσουν μαζί μας για να ενημερωθούν και για να δηλώσουν το καταρχήν ενδιαφέρον τους να γίνουν μέλη της υπό ίδρυση Ομάδας παραγωγών Λυκίσκου στην περιοχή.

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Καπόγλου ονομάζομαι Νίκος Ηλιόπουλος και είμαι κάτοικος του νομού Φθιώτιδας. Με μια μικρή ομάδα φίλων ενδιαφερόμαστε να μάθουμε περισσότερα για την καλλιέργεια του λυκίσκου. Βέβαια δεν είμαστε κάτοικοι των περιοχών που αναφέρετε. Ελπίζω να μην υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Ευχαριστώ.
    e-mail: niglad79@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalispera kano paragogi likiskou edo k enan xrono,mikri sxetika gia praskebi dikias mu mpiras,pos boro na entaxto se kapio programa k na dioxetebo tin agora?skeftome apo tu xronu se megaliteri paragogi an afto ine biosimo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή